5 Μαρ 2020

"Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών", εκδήλωση στο πλαίσιο των ''Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας ''


Η εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων από την πολιτική συλλογικότητα ''χωριά βδ Κρήτης'' και την Συλλογικότητα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου ''Terra Verde'' (Γη Πράσινη) αναβάλλεται.

Η απόφαση πάρθηκε καθώς πολύς κόσμος επικοινώνησε μαζί μας και μας εξέφρασε την διστακτικότητα του να παρευρεθεί σε εκδήλωση σε κλειστό χώρο λόγω κορονοϊού.


Αν και στο νησί μας δεν έχουμε ακόμα κρούσματα του ιού θεωρήσαμε προτιμότερο να μεταφερθεί η εκδήλωση ώστε να έχει την μαζικότητα που πιστεύουμε ότι αξίζει στο θέμα και στους εισηγητές.
Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί εγκαίρως.





Την Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων η πολιτική συλλογικότητα ''χωριά βδ Κρήτης'' και η Συλλογικότητα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου ''Terra Verde''(Γη Πράσινη) οργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών"στο πλαίσιο των ''Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας ''.
Η Γιώτα Γώτσιου, βιολόγος-ερευνήτρια στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), θα δώσει πληροφορίες για τη γύρη των φυτών, την επιστήμη που την μελετά (παλυνολογία) και τη σύνδεσή της με διάφορους κλάδους επιστημών (όπως αρχαιοβοτανική, ιστορική γεωλογία, παλαιοντολογία, εξελικτική βιολογία, αεροβιολογία/ αλλεργιολογία, εγκληματολογία/ ιατροδικαστική). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σχέση της γύρης με τις μέλισσες, την επικονίαση των φυτών και τη μελισσοπαλυνολογία (μελέτη της γύρης στο μέλι).
Η Μαρία Μπροκαλάκη, διαιτολόγος διατροφολόγος, θα μιλήσει για τη χημική σύσταση, τις ιδιότητες και τη διατροφική αξία της γύρης των μελισσών.
Ο Γιάννης Αποστολάκης, Ex-Chef MAIX, πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, θα αναπτύξει το θέμα "Γύρη, ο θησαυρός της μέλισσας στη γαστρονομία".
Ο μελισσοκόμος Αντώνης Παπαγιαννάκης θα μιλήσει και θα δείξει στην πράξη με ποιο τρόπο λαμβάνεται η γύρη από τη γυρεοπαγίδα της κυψέλης των μελισσών και για το τι θα πρέπει να προσέχει ο παραγωγός και ο καταναλωτής.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: