16 Οκτ 2022

#save_falasarna - Ό,τι καταστρέφει την φύση δεν είναι ανάπτυξη!


 Μετά το διάλειμμα των δύο ετών της πανδημίας φαίνεται ότι ο τουρισμός επανέρχεται δριμύτερος να καταρρίψει νέα ρεκόρ και να ανοίξει τις ορέξεις για νέες επενδύσεις «αειφόρου» ανάπτυξης. Πώς το καταφέραμε αυτό το θαύμα; Φταίει που τα φτιάξαμε όλα μέσα στα δύο αυτά χρόνια; Λύσαμε το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αποχέτευσης, της μη επαρκούς υδροδότησης και ηλεκτροδότησης τους θερινούς μήνες, της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών σε προστατευόμενες ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φέρουσα ικανότητα, της προστασίας της φύσης, των ακτών και των θαλασσών μας;

Προφανώς και όχι. Κάθε άλλο, στα παραπάνω έρχονται σαν κυκλώνας να προστεθούν καινούργια όπως αυτό της ασταμάτητης έκδοσης οικοδομικών αδειών και της συνεχιζόμενης ανοικοδόμησης όχι μόνο σε περιοχές που επιτρέπεται αλλά και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται. Με κτίσματα που ουδεμία σχέση έχουν με τον παραδοσιακό οικιστικό χαρακτήρα των νησιών μιας αλλά μάλλον παραπέμπουν περισσότερο σε έναν αέναο αγώνα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μεταμοντέρνας αφαιρετικής αισθητικής.

Σε λίγα χρόνια, με τέτοιο καταιγιστικό ρυθμό, κανένα νησί δεν θα ξεχωρίζει για τα στοιχεία που το έκαναν άλλοτε ξεχωριστό και ελκυστικό. Ο επισκέπτης δεν θα μπορεί να αντιληφθεί την διαφορετική οικιστική παράδοση, τον πολιτισμό και το χρώμα του κάθε τόπου. Είτε θα βρίσκεται στη Μύκονο, είτε στην Τήνο, είτε στη Δυτική Κρήτη η εμπειρία θα είναι ίδια, μια και όλα θα μοιάζουν ίδια… Ακόμη και το κατεστραμμένο φυσικό τοπίο που θα τα περιβάλλει.

Μια εικόνα από ένα ζοφερό αλλά όχι πολύ μακρινό μέλλον φαντάζουν παραλίες στις οποίες κανείς δεν θα ξέρει το χρώμα της άμμου γιατί ξαπλώστρες-κρεβάτια για βαθιές τσέπες και ομπρέλες θα έχουν καταλάβει κάθε χιλιοστό τους, οι θάλασσες θα σιωπούν πλέον από ζωή αλλά θα σφύζουν από κηλίδες και μεθάνιο, τα βουνά αντί για δέντρα θα στολίζονται με ανεμογεννήτριες ενώ τον ήχο του ανέμου, των γλάρων και των γυπαετών, θα έχει αντικαταστήσει το βουητό τους.
Η ώρα μηδέν έχει έρθει και πρέπει να απαντήσουμε επιτέλους με ειλικρίνεια και όραμα τι μοντέλο τουρισμού θέλουμε και να περισώσουμε ότι μπορούμε. Το μοντέλο της μάζας, του all inclusive και του VIP με προϊόν και υπηρεσίες φασόν με ότι αυτό συνεπάγεται, ή ενός μοντέλου που σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό, διατηρεί τον οικιστικό χαρακτήρα της κάθε περιοχής και διαχειρίζεται πόρους και απόβλητα με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο; Για τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη, η απάντηση είναι προφανής.

Η σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα από την εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε.» που αφορά ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων με 800+ κλίνες σε έκταση 120 στρεμμάτων εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 και περικλείει το σύνολο της κύριας παραλίας της περιοχής, γίνεται ξεκάθαρο ότι εντάσσεται στο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο καλούμαστε να εγκαταλείψουμε όσο γίνεται γρηγορότερα πριν οι επιπτώσεις είναι πλέον μη αναστρέψιμες. Αρκεί κανείς να κάνει εικόνα τις παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου σε περίοδο αιχμής, με τις χιλιάδες κόσμου, τα χιλιόμετρα από αυτοκίνητα, τα βουνά από σκουπίδια, τις αμέτρητες ομπρέλες και ξαπλώστρες και το ροζ της άμμου να ξεμυτάει μόνο στις καρτ ποστάλ.
Ορθώς λοιπόν η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Κισσάμου, με βάσιμα επιχειρήματα, ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά αναφορικά με την επένδυση και για σειρά από πολύ σημαντικούς λόγους:

1)    Γνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης στην κοινότητά μας και επομένως δεν υπάρχει επάρκεια νερού για να καλύψει την περιγραφόμενη στην ΣΜΠΕ δραστηριότητα.

2)    Ο Βιολογικός καθαρισμός σύμφωνα με την ΣΜΠΕ, έχει προβλεφθεί να εγκατασταθεί πολύ κοντά στην παραλία με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης της περιοχής. Η Κοινότητα Πλατάνου ζητά από τον Δήμο την πρόβλεψη και εγκατάσταση συστήματος αποχέτευσης βιολογικού καθαρισμού για όλη την ευρύτερη περιοχή των Φαλασσάρνων και την εξασφάλιση νερού ύδρευσης και άρδευσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα (1) και (2) δεδομένα και έως ότου ο Δήμος Κισσάμου υλοποιήσει το έργο εγκατάστασης συστήματος αποχέτευσης βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή των Φαλασσάρνων και εξασφαλίσει νερό ύδρευσης και άρδευσης, το συμβούλιο της Κοινότητας Πλατάνου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση “Φαλάσαρνα” της Τ.Κ. Πλατάνου, του Δήμου Κισσάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών, από την εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε”.

Σύμφωνα με την διαβιβασθείσα ΣΜΠΕ και των δεδομένων στην περιοχή των Φαλασάρνων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

1)    Οι ΕΠΜ για τις περιοχές Δικτύου Φύση Natura 2000 Δυτικής Κρήτης έχουν ανατεθεί και βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησης, μεταξύ αυτών και η περιοχή Φαλάσσαρνα Γραμβούσας. Η αναφερόμενη ΣΜΠΕ αφορά την περιοχή Φαλάσσαρνων. Η ΣΜΠΕ δεν μπορεί να προχωρήσει πριν της ολοκλήρωση της ΕΠΜ.

2)    Η επίπεδη παραθαλάσσια περιοχή με την ειδικότερη ονομασία Παχιά Άμμος, η οποία εκτείνεται από βορρά προς νότο από την βάση του υψώματος (περίπου ισοϋψής των 20μ) και περιλαμβάνει εκτός της παραλίας, φερόμενη ιδιοκτησία και παλαιό αιγιαλό, ευρίσκεται σε περιοχή της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ δηλ. οριοθετημένη περιοχή όπου προηγείται η διατήρηση, φυσική αναγέννηση και επέκταση του είδους προτεραιότητας Andtocymbium rechingeri με ΚΩΔ 1842, καθώς επίσης και των αμμοθινών και όλων των ειδών φυσικής βλάστησης που ευδοκιμούν εντός των οποίων, ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεχθεί κανενός είδους δραστηριότητα πολύ περισσότερο κανενός είδους κατασκευές. Η όποια δραστηριότητα περιορίζεται στην αμμώδη παραλία σε εναρμόνιση με τον Ν 2971/2001 όπως τροποποιήθηκε.

3)    Βάσει των υφιστάμενων δεδομένων ύδρευσης της περιοχής και του μεγέθους της δραστηριότητας, ο Δήμος Κισσάμου αδυνατεί να παράσχει νερό ύδρευσης τόσο στις αναγκαίες σταθερές ποσότητες όσο και ασφαλές για την δημόσια υγεία. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι σε εξέλιξη από πλευράς του δήμου η υποβολή πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση προκειμένου την υλοποίηση των έργων Ενίσχυσης της Ύδρευσης Τ.Κ. Πλατάνου καθώς και οι μελέτες από το Υπ. Υποδομών για το μεγάλο έργο της κατασκευής φράγματος στον ποταμό Ταυρωνίτη, έργα τα οποία θα αλλάξουν τους κανόνες και τα δεδομένα ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής του δυτικού τμήματος του Δήμου Κισσάμου.

4)    Τέλος, το προτεινόμενο Ειδικό πολεοδομικό Σχέδιο δεν είναι στην κατεύθυνση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού σύμφωνα με το οποίο στα Δυτικά παράλια Κρήτης δίνεται κατεύθυνση για ανάπτυξη ήπιας μορφής επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.
Λόγω των παραμέτρων (1), (2) και (4) και έως ότου αυτές διευκρινιστούν καθώς και μέχρι την οριστικοποίηση του χρόνου υλοποίησης των έργων της παραμέτρου (3) που θέτουν νέους κανόνες στο ζήτημα ύδρευσης της περιοχής και δεδομένης της αρνητικής γνωμοδότησης του τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας Πλατάνου, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισσάμου προτείνεται να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση “Φαλάσαρνα” της Τ.Κ. Πλατάνου, του Δήμου Κισσάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων από την εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε”.

Τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μελέτησαν την ΣΜΠΕ Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση “Φαλάσαρνα” με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, την γνωμοδότηση της Κοινότητας Πλατάνου και μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζουν ομόφωνα ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 11/2022

1)    Γνωμοδοτούν αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση “Φαλάσαρνα” της Τ.Κ. Πλατάνου, του Δήμου Κισσάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, από την εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε”.

2)    Εξουσιοδοτούν τον κ. Πρόεδρο της Επιτροπής για τις περαιτέρω ενέργειες καθώς και να υπογράψει το έντυπο Δ11 της υπ’ αρ. 1649/45/15-1-2014 ΚΥΑ (ΦΕΚ 45/Β ́/15-1-2014) που εκθέτει την ανωτέρω γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισσάμου και το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

Τεκμηριώνεται λοιπόν ότι πρόκειται για μια ανορθολογική επένδυση με καταστροφικές συνέπειες για τον περιβάλλον και τον άνθρωπο που παραβαίνει κατάφορα την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς προβλέπεται ολόκληρη εντός δικτύου Natura 2000* (GR4340001 - ΕΖΔ Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα – Τηγάνι και Φαλάσαρνα – Ποντικονήσι, όρμος Λιβάδι – Βιγλιά).

Με δεδομένες τις αντιρρήσεις επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων, όλο και περισσότερος κόσμος στην περιοχή της Κισσάμου και ευρύτερα στο νομό Χανίων εκφράζει δημόσια την αντίθεσή του σε μια επένδυση που επιχειρεί προς όφελος των λίγων, να αλώσει «τούτα τα τοπία που μέσα από τη ματιά του επιστήμονα, του εραστή της φύσης αλλά και του καλλιτέχνη, αναδίδουν τη μαγεία, τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τα αισθήματα που αυτός ο τόπος μεταδίδει απλόχερα στον άνθρωπο, χιλιάδες χρόνια τώρα.»  όπως πολύ εύγλωττα περιγράφεται στο λεύκωμα «Φύση σμιλεμένη από τον χρόνο-Ζούμε μαζί της, την προστατεύουμε!»

Η συγκεκριμένη φαραωνική επένδυση συνεχίζει την γνωστή παράδοση της καταπάτησης αιγιαλών, της ασύδοτης εκμετάλλευσης μέσα από το προσφιλές μοντέλο «όλη η ελλάδα ένα μπιτς μπαρ, μία ξαπλώστρα...» και του περιορισμού της δημόσια χρήσης. Διαχρονικά σε αυτή τη χώρα η εκάστοτε κρατική εξουσία φροντίζει μέσα από την πελατειακή της νομοθεσία να στηρίζει πρακτικές οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης των παράλιων για λογαριασμό επιχειρηματικών οικογενειών και κύκλων που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς μαζί της.
Θέλουμε τα   Φαλάσαρνα   να   γίνουν   San   Vito   Lo   Capo,   Σικελία   ή   Whitsunday,   Αυστραλία
(https://parks.des.qld.gov.au/parks/parks-whitsundays) ;

Όσοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τα Φαλάσαρνα βλέπουν πως ήδη έχει ξεκινήσει η περίφραξη της παραλίας και από μια δημόσια παραλία προσβάσιμη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε μια παραλία για εκλεκτούς VIP πελάτες με πανάκριβες ξαπλώστρες δίπλα από τις οποίες σου απαγορεύεται να στρώσεις πετσέτα. Καλώς ορίσατε στην Μύκονο!

Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε άμεσα και σθεναρά στην απειλή της μη αναστρέψιμης αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Κρήτης και να προλάβουμε τον επικείμενο κορεσμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος που, μαζί με την αναπόφευκτη καταστροφή του περιβάλλοντος, συνοδεύεται και από κατάφορη καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να βρεθούμε απέναντι σε κάθε τι που αλλοτριώνει την ομορφιά και τις συνειδήσεις του τόπου αλλά αρνείται να λάβει υπόψη τους τρόπους που οι κοινωνικές ανάγκες     συναρθρώνονται με τον σεβασμό στην φύση.

Το δρόμο ήδη άνοιξαν οι σημαντικές περιβαλλοντικές νίκες σε ολόκληρη την Κρήτη ενάντια στην επιχείρηση μετατροπής του νησιού σε μια τουριστική, ενεργειακή και θεματική disneyland για τα κέρδη των λίγων.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των φυσικών μας πόρων και να προστατεύσουμε τις ομορφιές του νησιού μας!
Καλούμε κάθε άνθρωπο από το νομό και το νησί να συνταχθεί σε αυτόν τον αγώνα, γιατί μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να απαιτήσουμε ένα πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου με δίκαιους όρους διαβούλευσης και διαδικασίες λογοδοσίας ώστε να υπάρξει ανάχωμα στην ασυδοσία των αυτοαποκαλούμενων επενδυτών - σωτήρων.


Ό,τι καταστρέφει την φύση δεν είναι ανάπτυξη!

 

 

 

*Δίκτυο Natura 2000: Οι περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000 διέπονται από καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που καθορίζει κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητές τους. Το Δίκτυο NATURA 2000 αποτελεί τη βάση όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και τη γενικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Άμεσος στόχος είναι να προαχθεί η περιβαλλοντικά συμβατή ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει παράλληλα την οικονομική ευημερία της κοινωνίας και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Πηγή: https://natura2000.crete.gov.gr/index.php?id=20 - Το λεύκωμα- έκδοση «Φύση σμιλεμένη από τον χρόνο-Ζούμε μαζί της, την προτατεύουμε! Προστατευόμενες Περιοχές Natura 2000» υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για το έργο «Ανάδειξη και Προώθηση των Περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» με αναθετούσα αρχή την Περιφέρεια Κρήτης.


ΚΑΛΕΣΜΑ
Η πρωτοβουλία πολιτών #save_falasarna καλεί την Τριτη 18 Οκτωβρίου, στις 19.30 μ.μ. στην πρώτη ανοικτή συνέλευση  στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Οργανώνουμε την αντίσταση μας, ενάντια στην επικείμενη επένδυση στα Φαλάσαρνα στη Κίσσαμο, όπου το μόνο που εγγυάται ειναι καταστροφή της χαρακτηρισμένης NATURA περιοχής.

 

Βιβλιοπαρουσίαση (19/10/2022) "Εξόριστοι στο "νησί του θανάτου""


 Η Συλλογικότητα Terra Verde (γη πράσινη) κι οι εκδόσεις ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ θα παρουσιάσουν το βιβλίο "Εξόριστοι στο "νησί του θανάτου"" του Δημήτρη Δαμασκηνού την Τετάρτη στις 19 Οκτώβρη 2022, 7μ.μ. στην οδό Τσουδερών (σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών).
Θα συμβάλουν στη βιβλιοπαρουσίαση ο Δημήτρης Φουράκης Μαγονέζος, νομικός, ο Γιώργος Χαρχαλάκης, φιλόλογος, ενώ στον συντονισμό εκ μέρους της Συλλογικότητας Terra Verde ο ΠΑΠ . Το βιβλίο αναφέρεται στη Γαύδο ως τόπο εξορίας πολιτικών κρατουμένων αγωνιστών της Αριστεράς τις περιόδους 1929-1941 και 1946-1951 και περιλαμβάνει μαρτυρίες, ντοκουμέντα και δημοσιεύματα για τη ζωή και τη δράση των εξόριστων.
 

 

 

 

 

"Καταμεσής στο Λιβυκό πέλαγος με τ' αφρισμένα πάντα νερά, άγρια, μανιασμένα, απύθμενα. Εκατόν εβδομήντα πέντε μίλια μακριά απ' τον Πειραιά. Κοντά, πολύ κοντά στα παράλια της Αφρικής. Θαρρείς και σε λίγο θα ξεπροβάλει μπροστά σου, πέρα εκεί στην καμπύλη του ομιχλώδικου ορίζοντα, η Αλεξάνδρεια. Κάμποσες ώρες μακριά απ' αυτή. Εκατόν σαράντα με σαρανταπέντε μίλια. Λίγα σπίτια. Μοιάζουν μ' αχούρια. Άνθρωποι και ζώα κοιμούνται μαζί. Φτωχοί νησιώτες, άμαθοι και άβγαλτοι παραδομένοι στην ποικιλότροπη εκμετάλλευση. Λίγη βλάστηση, λίγες δεκάδες κάτοικοι. Απέναντι, βορεινά, τα κακοτράχαλα Σφακιά, η Κρήτη, κ' ύστερα τίποτα. Το μάτι σου κουράζεται ν' απλώνεται στην απέραντη θάλασσα.

Να, η Γαύδος! Μούρχονται στο νου τα άλλα νησιά της εξορίας. Όσα έχω ακούσει, κι όσα είδα, γεύτηκα ο ίδιος την πίκρα τους. Τα κυριότερα ας πάρουμε. Ανάφη, Φολέγανδρος, Άη Στράτης, Σίκινος, Νηός, Σίφνος, Αμοργός. Αδίσταχτα μπορώ να ειπώ, ούτε κατά φαντασία δεν μπορούν να συγκριθούν στη φρίκη με τούτο εδώ το ποντικόνησο.
Να, μια εικόνα της φρίκης. Ο άγριος χαμός, ο θάνατος του Καραντεμίρη. Πως πέθανε; Μήτε και μείς καλά-καλά το καταλάβαμε, δεν πιστέψαμε, ήταν τόσο γερός. Ο πιο γερός απ' όλους. Αγρότης απ' την Αγιάσο της Μυτιλήνης. Κι όμως. Εκεί κάτω πας γερός, βράχος στο σώμα σαν τον Καραντεμίρη και φεύγεις τσακισμένος, καμπουριασμένος απ' τους ελώδεις. Δεν έχεις γλυτωμό εκεί κάτω. Αλλού ναι, εκεί κάτω όχι". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)