15 Απρ 2010

Ανεμογεννήτριες- Αποπηγάδι: Ανανεώσιμες πηγές κέρδους

Πριν απ' όλα, ομολογούμε ότι αυτό που μας κίνησε την περιέργεια να αναρωτηθούμε ευρύτερα τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την επονομαζόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη» και πως θα υλοποιηθούν μελλοντικά έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στα υπόλοιπα βουνά του νησιού, είναι η προβολή του τοπικού αυτού προβλήματος. Θα θέλαμε λοιπόν να εκθέσουμε και να περιγράψουμε την "Πράσινη Ανάπτυξη", όπως αυτή εφαρμόζεται στο Αποπηγάδι, πέρα από τα όσα φωτίζει η ειδησεογραφία της επικαιρότητας με τις αστυνομικές δυνάμεις να συμπορεύονται της εταιρείας "Αιολικής Μουσούρων Α.Ε." σε κάθε "επίσκεψή" της στο Αποπηγάδι και να κάνουν διπλοβάρδιες φυλάσσοντας μηχανήματα.
Αρχικά ας αναρωτηθούμε τι επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον, στην υγεία, αλλά και στις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων, η δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από θυγατρικές της Γαλλικής EDF (η αντίστοιχη ΔΕΗ της Γαλλίας) στην περιοχή. Οι κάτοικοι θα πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ επιβαρυμένους μάλιστα με το πράσινο τέλος, υπέρ ΑΠΕ, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος, πέραν του 2% επί των κερδών των εταιρειών που δικαιούνται οι δήμοι.
Η Περιβαλλοντική Mελέτη του πρώτου επίσημα αδειοδοτημένου αιολικού πάρκου της εταιρείας Αιολική Μουσούρων ΑΕ., που πήρε έγκριση από το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος της Νομαρχίας Χανίων, αναφέρει για το Αποπηγάδι: «η περιοχή δεν παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, αφού δεν έχει εκτεταμένα αποθέματα νερού». Το γεγονός ότι το βουνό Αποπηγάδι αποτελεί το μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού στο Νομό, υδρεύοντας χωριά στις Επαρχίες Σελίνου, Κυδωνίας και Κισσάμου, ενώ πηγάζουν από τους παραπόταμους του μεγάλα ποτάμια όπως ο Ταυρωνίτης, Βαβουλεδιανός, Σεμπρωνιώτης, Σουγιανός και Παλαιοχωρίτικος ποταμός, δε φαίνεται να συγκίνησε τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες: Περιφέρεια, Δασαρχείο, Τμήμα Περιβάλλοντος Νομαρχίας. Αντίθετα άνοιξε την όρεξη των υποψήφιων επενδυτών της EDF, οι οποίοι μπορεί στις περιβαλλοντικές μελέτες που καταθέτουν στη Νομαρχία Χανίων να παρουσιάζουν  ημιβραχώδη «ασβεστολιθικών πετρωμάτων» έρημο το Αποπηγάδι, που κατοικείται μόνο «από ποντικούς των ορέων και φίδια».
Έργα ΑΠΕ στην κλίμακα, που ετοιμάζονται στο Αποπηγάδι, απειλούν με ερημοποίηση μεγάλο τμήμα του βουνού, που είναι ζωτικής σημασίας για την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής. Το Αποπηγάδι είναι ένα καταπράσινο βουνό γεμάτο από ρυάκια, πηγές και χείμαρρους, καταφύγιο για μεγάλα αρπαχτικά πουλιά όπως ο Χρυσαετός, ο Γύπας και ο απειλούμενος με εξαφάνιση Κοκκαλάς. Οι δεξαμενές νερού, οι γεωτρήσεις που προβλέπουν οι εταιρείες για τα υβριδικά έργα, τα 165 κυβικά τσιμέντου που απαιτεί η κάθε βάση ανεμογεννήτριας, οι πολλών χιλιομέτρων οδοί διάνοιξης και οι υποσταθμοί ρεύματος θα μετατρέψουν το βουνό σε  βιομηχανική ζώνη. Για τα προστατευόμενα σπάνια αρπαχτικά πουλιά, που ψάχνουν τροφή καθημερινά στο Αποπηγάδι, αυτό σημαίνει απώλεια ενός σημαντικού βιοτόπου και διαρκή κίνδυνο λόγω σύγκρουσης αυτών με ανεμογεννήτριες.
Για τους κατοίκους σημαίνει οριστικό τερματισμό οποιασδήποτε μελλοντικά ήπιας μορφής αγροτουριστικής ανάπτυξης,  ενώ δεν υπάρχει κάποιος   χωροταξικός σχεδιασμός ή κάποια ενιαία περιβαλλοντική μελέτη στο Αποπηγάδι που να θέτει κάποια όρια στις αδειοδοτήσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε αιολικά και υβριδικά πάρκα.
Υπάρχει όμως και αναδείχτηκε στο Αποπηγάδι μια άλλη σημαντική παράμετρος του προβλήματος των ανεξέλεγκτων αιτήσεων και μετέπειτα αδειοδοτήσεων γιγάντιων αιολικών πάρκων σε πολλές κορυφές του νησιού, κρίσιμη για το φυσικό περιβάλλον όσο και για την επιβίωση των κατοίκων των ορεινών χωριών του νησιού μας. Το Δασαρχείο Χανίων επικαλούμενο υπουργική απόφαση του 1980, σύμφωνα με την οποία η χαρακτηρισμένη ως δασική γη τεκμαίνεται δημόσια, θεωρεί εαυτόν διαχειριστή των δασικών εκτάσεων στην Κρήτη. Οι εταιρείες πετυχαίνουν το χαρακτηρισμό γης έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων ως δασικής και δημόσιας προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις Αιολικών πάρκων, μέσω αιτήσεων στο Δασαρχείο, χωρίς καμία προσκόμιση τίτλου-συμβολαίου και τοπογραφικού όπως απαιτούνται αντίθετα να προσκομισθούν από τους απλούς πολίτες που θα αιτηθούν στην ίδια υπηρεσία τον χαρακτηρισμό της γης τους. Με τον ταχύ και εύκολο χαρακτηρισμό της γης τους ως δημόσιας και δασικής, οι λιγοστοί κάτοικοι των ορεινών χωριών διώχνονται σταδιακά από τις περιουσίες τους, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και την υπομονή να κάνουν δικαστικούς αγώνες προκειμένου να αποδείξουν κυριότητα σε πάππου προς πάππου κληρονομημένη γη.
Στην περίπτωση Αποπηγάδι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ουδέποτε ενημέρωσαν τους κατοίκους των παρακείμενων χωριών για τις επενδύσεις τις οποίες σκόπευαν να πραγματοποιήσουν στον τόπο τους. Αντίθετα, πέτυχαν με τις τέσσερις αιτήσεις τους για χαρακτηρισμό γης στο Δασαρχείο Χανίων να χαρακτηρίσουν ως δασικά και "δημόσια" κτήματα 2600 στρέμματα με διάτρητες και άκυρες πράξεις αποχαρακτηρισμού γεωργικής κτηνοτροφικής και χορτολιβαδικής γης. Στη βιασύνη του να εξυπηρετήσει τις ενδιαφερόμενες εταιρείες το Δασαρχείο Χανίων ανέφερε στους αποχαρακτηρισμούς το Αποπηγάδι άλλοτε ως "Στρογγυλή Κορυφή" και άλλοτε ως "Στρογγυλό Κεφάλι". Οι δύο από τις τέσσερις πράξεις είχαν (;) αναρτηθεί σε λάθος δήμο από αυτόν στον οποίο απεικονιζόταν στα τοπογραφικά της η κάθε πράξη χαρακτηρισμού!
Η εταιρεία Αιολική Μουσούρων Α.Ε. και οι υπόλοιπες θυγατρικές της EDF βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν τις αντιδράσεις που προέκυψαν στα σχέδια τους για «αιολικά πάρκα» και υβριδικά στο Αποπηγάδι και στην απέναντι κορυφή «Πλακάκια». Εκεί, χωστά-χωστά, πιάνοντας έναν-έναν τους ιδιοκτήτες των χειμαδιών του βουνού και βάζοντάς τους να υπογράψουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με όρους τάχα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας και εξόφθαλμων παραχωρήσεων υπέρ της εταιρείας, κατάφεραν σκορπώντας μερικά χιλιάρικα από τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων που θα πάρουν να κλείσουν προσωρινά το στόμα κάποιων κατοίκων. Η γη αυτή την οποία σήμερα παραχωρούν εν αγνοία τους στις εταιρείες με το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφουν, αύριο θα είναι παραχωρημένη «νόμιμα» και επίσημα από το Δασαρχείο Χανίων στις ίδιες εταιρείες ως «δημόσια δασική» και θα έχουν χάσει εκτός από τη γη τους και την ευκαιρία να αγωνιστούν για να βάλουμε όλοι μαζί ένα φρένο στο ξεπούλημα τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του τόπου μας.
Η εταιρεία Σάρρας και Σια έχει κάνει αιτήσεις στη ΡΑΕ για δημιουργία Αιολικών Πάρκων σε 39 κορυφές του νησιού (μεταξύ αυτών είναι και το Αποπηγάδι) συνολικής ισχύος 1002 ΜW, με σκοπό τη μεταφορά και πώληση του παραγόμενου ρεύματος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στην Αττική. Η ενέργεια, που παράγεται από Αιολικά πάρκα είναι συμπληρωματική αυτής των συμβατικών σταθμών και όπου εφαρμόστηκε σε γιγάντια κλίμακα στο εξωτερικό, δεν υποκατέστησε ούτε τη χρήση των πυρηνικών ηλεκτρικών εργοστασίων, ούτε την καύση του πετρελαίου. Τη στιγμή που το ρεύμα που καλύπτει τις ανάγκες όλου του Ανατολικού Σελίνου είναι μόλις 0.5 MW, έργα ισχύος 50 MW στον ευρύτερο ορεινό όγκο είναι ένας ανεπιθύμητος πράσινος καπιταλισμός.
Θέλουμε ΑΠΕ μικρής κλίμακας σε επίπεδο οικίας, κοινότητας ή δήμων για τοπική αυτονομία και αυτάρκεια. Ας στηριχτούν έμπρακτα από την πολιτεία οι ΑΠΕ με επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για τοποθέτηση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, που δε θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και θα μας καθιστούν ενεργειακά ανεξάρτητους. Έργα, που θα καλύπτουν με ανεμογεννήτριες σχεδόν όλα τα βουνά μας και τις όμορφες κορυφογραμμές των Λευκών Ορέων, εξυπηρετούν τη γιγάντωση του κέρδους των πολυεθνικών της ενέργειας και υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας.
Ο αγώνας των κατοίκων του Αποπηγαδιού είναι ένα στοίχημα για το αν θα επικρατήσει η αντίληψη του κέρδους πάνω απ' όλα και η επίτευξη του με όλα τα μέσα, ή αν θα δικαιωθεί η προστασία των αδύναμων αυτής της ιστορίας... της φύσης και των κατοίκων.

 (Φεβρουάριος 2011: Το κείμενο διορθώθηκε σε ότι αφορά τις τεχνικές πληροφορίες)

7 σχόλια:

Γιάννης Αρ είπε...

Γιατί τόσα ψέματα; ποιόν εξυπηρετούν;

Η ενημέρωση του κοινού με τόσες ανακρίβιες μόνο προβλήματα δημιουργεί

Ανώνυμος είπε...

Το πιο κατατοπιστικό κείμενο που έχει πέσει στην αντίληψή μου για το τι σημαίνει "πράσινη ανάπτυξη", "πράσινη ενέργεια", "πράσινες επενδύσεις". Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για όποιον/α νομίζει ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση να κάνουν οι από πάνω κάτι ωφέλιμο για τους από κάτω. Μόνο με έλεγχο από τη μεριά της κοινωνίας μπορεί η πράσινη ανάπτυξη να είναι σωτήρια για αυτήν και το περιβάλλον. Ειδάλως... εσωτερική μετανάστευση, καθολική αστικοποίηση και άγρια προλεταριοποίηση του πληθυσμού των ορέων, πλήρης έλεγχος του υδροφόρου ορίζοντα από τις πολυεθνικές, θεαματικές αυξήσεις της τιμής του ρεύματος για όλους μας, ασύληπτη οικολογική καταστροφή στον τόπο που θα "υποδεχθεί" την επέλαση του "πράσινου" καπιταλισμού και μετατροπή του σε τεράστια Βιομηχανική Ζώνη. Τέρμα τα χωριά, τέρμα τα βουνά, τέρμα η αγροτιά, τέρμα οι καλτσουνάδες, τέρμα οι τουρίστες, τέρμα οι βεγγέρες, τέρμα οι Σούγιες κι οι Παλιόχωρες, τέρμα η "πανέμορφη Κρήτη μας", τέρμα οι "απάτητες Μαδάρες".... κτλ, κτλ.
Τέρμα τα δίφραγκα.

Νίκος Μαρκετάκης

archaeopteryx είπε...

http://www.antinews.gr/?p=41951

http://www.antinews.gr/?p=31212

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_7003.html

Εξυπηρετουν την ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚ-ΔΟΛ), τους διάφορους Κοπελουζομυτιληναίους, και λοιπούς εκπροσώπους Iberdrola, EDF, Siemens κλπ. Εξυπηρετουν επίσης τους εισαγωγείς πετρελαίου και αερίου. Τα αιολικά δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς backup από πετρέλαιο και αέριο. Αν δηλαδή είμα μονάδες κάρβουνου (όπως η Δανία) ή (θεέ μου) πυρηνικά, κανείς δεν θα συζητούσε για αέριο (για ηλεκτροπαραγωγή) και για αιολικά.

Καλή δύναμη.

Δημητρης Σουλιωτης είπε...

Μπράβο παιδιά! Πολύ καλή δοuλειά.Συνεχίστε. Θελει όμως ενέργειες γαι την κεντρική πολιτικοποιήση του ζητήματος. Συνέντευξη Τύπου με κάλεσμα όλων των εμπλεκομένων παραγόντων. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Κάλεσμα των βουλευτών και όποιος δεν έλθει να δεί το ονομά του στον τύπο και τα μπλόγκς.Βουλή, Περιφέρεια , Νομαρχία Δήμοι. Επίσκεψη στην Υπουργό και βλέπουμε.

Ανώνυμος είπε...

Exoyme sxetiko group sto Facebook:
http://www.facebook.com/group.php?gid=80712158360&ref=mf

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα σας, δειτε αυτο το κειμενο σχετικα με τις ανεμογεννητριες και τα προβληματα υγειας που μπορει να προκαλεσουν .
Ευχομαι καλη συνεχεια στον αγωνα σας.
http://ksipnistere.blogspot.com/2010/05/blog-post_9273.html

Ανώνυμος είπε...

Γλώσσα άμεση ζωντανή, κουβέντες ξεκάθαρες. Συγχαρητήρια για το block σας και καλή δύναμη!!!